fbpx
Ga naar content

Wat moet er in een ontslagbrief staan?

Als werknemer kunt u, wanneer u bijvoorbeeld een andere baan heeft, zelf eenvoudig ontslag nemen. Dit kunt u formeel doen door middel van een ontslagbrief. Deze moet echter wel aan een aantal eisen voldoen, zodat er geen misverstanden over uw ontslag kunnen bestaan en uw werkgever u later niet in de weg kan zitten.

Naam en adres

Formeel gezien moet duidelijk zijn aan wie de brief is gericht en natuurlijk wie de afzender is. Zorg dat u de naam en het adres van het bedrijf waar u wilt opzeggen dan ook vermeldt. Daarnaast moet u ook uw eigen (volledige) naam en adresgegevens vermelden.

Opzeggen arbeidsovereenkomst

Met uw ontslagbrief wilt u kenbaar maken dat u de arbeidsovereenkomst eenzijdig opzegt. Geef dit duidelijk en concreet aan, en vooral ook per wanneer u wenst het contract te beëindigen. Dit is van belang met betrekking tot de opzegtermijn.

Datum en ondertekening

Een juiste ondertekening is cruciaal. Denk hierbij niet alleen aan uw naam, de plaats en uw handtekening, maar vooral ook aan de datum van versturen. Deze datum is formeel namelijk van belang als bewijs dat u de opzegtermijn in acht heeft genomen.

Getuigschrift

U kunt uw werkgever om een getuigschrift vragen. Hierin verklaart uw werkgever schriftelijk dat u voor een bepaalde tijd bij het bedrijf hebt gewerkt. Wanneer u daarom vraagt, is uw werkgever ook wettelijk verplicht deze aan u te geven.

Afhandeling van zaken

Wellicht dienen er onderling nog zaken afgehandeld te worden (bijvoorbeeld vakantiedagen, vakantiegeld, inleveren van de auto van de zaak of andere bedrijfseigendommen, etc.). U kunt dit eventueel ook vermelden in de ontslagbrief.

Toon van de brief

Vooral wanneer u een prettige arbeidsrelatie heeft met uw werkgever is het raadzaam om een positieve toon te gebruiken in uw ontslagbrief. Wellicht kan uw werkgever in de toekomst nog iets voor u betekenen, en dan is het fijn als u op goede voet uit elkaar bent gegaan. Zo houdt u uw werkgever in uw netwerk.

Conflict

Met name wanneer u een conflict heeft met uw werkgever is een goede ontslagbrief cruciaal. Wanneer u een duidelijke, concrete en volledige ontslagbrief naar uw werkgever stuurt, kan hij u later niet in de weg zitten. Ook is het aan te raden om de brief aangetekend te versturen. Zo weet u zeker dat de brief is aangekomen, zodat ook daar geen discussie over kan ontstaan.

 

Heeft u hulp nodig bij uw ontslag situatie?

Onze ervaren experts helpen u graag verder

Welke dienst past het beste bij uw situatie?

  • Ontslag bij wederzijds goedvinden

    U voert zelf de onderhandeling met de werkgever of u laat uw expert onderhandelen.

    Meer weten
  • Ontslag op staande voet

    Uw persoonlijke expert voert namens u de onderhandeling.

    Meer weten
  • Hulp bij ontslag

    Wij helpen u graag bij het vinden van de juiste dienst.

    Meer weten

Aangesloten bij:

Ook interessant voor u:

Heeft u hulp nodig bij ontslag?

De experts van Judex zorgen voor de juiste ondersteuning bij ontslag. Na uw aanvraag nemen we binnen 24 uur contact met u op.

Bekijk diensten
Terug naar boven