fbpx
Ga naar content

Wat moet ik doen als ik ontslag krijg?

Uw werkgever moet zich aan allerlei regels houden als hij u wil ontslaan en als werknemer wordt u dan ook beschermd door het ontslagrecht. Toch kan het lastig zijn om te bepalen hoe u zich moet gedragen in een dergelijke situatie. Wat wordt er nu precies van u verwacht? En wat kunt u beter niet doen? Het belangrijkste punt is het recht op een WW-uitkering. Dit recht geldt alleen wanneer het ontslag niet aan uzelf te wijten is. Het is daarom van belang dat u nooit zomaar iets ondertekent.

Het ontslag aanvechten
Als u het niet eens bent met het ontslag via het UWV (bedrijfseconomische reden of arbeidsongeschiktheid) dan kunt u hiertegen beroep instellen bij de kantonrechter. Ook als u het niet eens bent met ontbinding via de kantonrechter kunt u hoger beroep instellen.

Hulp bij ontslag

Onze arbeidsjuristen staan voor u klaar

  • Hogere vergoeding
  • Ervaren team
  • Direct een expert aan de lijn

Vrijblijvend adviesgesprek aanvragen

Na aanvraag binnen 1 uur contact

Vraag adviesgesprek aan

Transitievergoeding en vergoeding ernstig verwijtbaar handelen
Als u 2 jaar of langer in dienst bent geweest heeft u recht op een transitievergoeding. Als er daarnaast ook nog sprake is van ernstig verwijtbaar handelen van uw werkgever waarvan uw ontslag het gevolg is, dan komt hier nog een aanvullende vergoeding bovenop. Als u korter dan 2 jaar in dienst bent geweest, heeft u geen recht op een transitievergoeding, maar kan er nog steeds sprake zijn van een vergoeding wegens verwijtbaar handelen van uw werkgever.

Vaststellingsovereenkomst bij opzegging met wederzijds goedvinden
Uw werkgever kan u een vaststellingsovereenkomst aanbieden waarin wordt gesteld dat de arbeidsovereenkomst wordt beëindigd met wederzijds goedvinden. Dit wordt ook wel een beëindigingsovereenkomst genoemd. Deze overeenkomst kan gevolgen hebben voor uw WW-uitkering. Het is daarom van belang dat uit de overeenkomst duidelijk blijkt dat u niet het initiatief tot beëindigen van het dienstverband heeft genomen. Daarnaast dient in de vaststellingsovereenkomst onder andere te worden opgenomen of er sprake is van een eventuele ontslagvergoeding.

U heeft twee weken bedenktijd nadat u de vaststellingsovereenkomst heeft getekend. Dit betekent dat u er dus binnen twee weken op terug kunt komen wanneer u spijt zou hebben.

Opzegging met instemming werknemer
Wanneer uw werkgever de arbeidsovereenkomst opzegt met uw instemming (anders dan wederzijds goedvinden) geeft u schriftelijk akkoord op het ontslag. U heeft in dit geval recht op een transitievergoeding, mits u 2 jaar of langer in dienst bent geweest.

Plichten voor de werknemer met een WW-uitkering
Probeer direct zodra u weet dat uw contract beëindigd wordt nieuw werk te zoeken. Lukt dit niet op tijd dan kunt u aanspraak maken op een WW-uitkering. Deze vraagt u zelf aan via het UWV. Hieraan zijn wel plichten verbonden, zoals het actief solliciteren naar een baan en het meewerken aan onderzoek van het UWV naar uw situatie.

 

De experts van Judex kunnen u helpen bij elk geval van ontslag. Zij beoordelen uw rechtspositie en zorgen voor een zo’n optimaal mogelijk resultaat.
U voert zelf de onderhandeling met werkgever of laat uw expert onderhandelen.

Bekijk via deze link de diensten rondom Ontslag.

Heeft u hulp nodig bij uw ontslag situatie?

Onze ervaren experts helpen u graag verder

Welke dienst past het beste bij uw situatie?

  • Ontslag bij wederzijds goedvinden

    U voert zelf de onderhandeling met de werkgever of u laat uw expert onderhandelen.

    Meer weten
  • Ontslag op staande voet

    Uw persoonlijke expert voert namens u de onderhandeling.

    Meer weten
  • Hulp bij ontslag

    Wij helpen u graag bij het vinden van de juiste dienst.

    Meer weten

Aangesloten bij:

Ook interessant voor u:

Heeft u hulp nodig bij ontslag?

De experts van Judex zorgen voor de juiste ondersteuning bij ontslag. Na uw aanvraag nemen we binnen 24 uur contact met u op.

Bekijk diensten
Terug naar boven