fbpx
Ga naar content

Welke rechten heeft een werknemer bij ontslag?

Als werknemer wordt u beschermd door het ontslagrecht en de Wet Werk en Zekerheid (WWZ). Uw werkgever kan u dan ook niet zomaar ontslaan. Hij is verplicht om óf de ontslagprocedure via het UWV, óf de ontslagprocedure via de kantonrechter te volgen. Welke ontslagprocedure de werkgever moet volgen, hangt af van de ontslagreden.

Hulp bij ontslag

Onze arbeidsjuristen staan voor u klaar

  • Hogere vergoeding
  • Ervaren team
  • Direct een expert aan de lijn

Vrijblijvend adviesgesprek aanvragen

Na aanvraag binnen 1 uur contact

Vraag adviesgesprek aan

Ontslagprocedure via het UWV

Uw werkgever kan gebruik maken van de ontslagprocedure bij het UWV wanneer er sprake is van ontslag wegens bedrijfseconomische redenen, of ontslag wegens ziekte (indien u langer dan 2 jaar ziek bent). Het UWV zal de situatie beoordelen en het ontslag vervolgens toe- of afwijzen. Dit betekent dat uw werkgever u niet zomaar van de een op de andere dag kan ontslaan op deze gronden. U kunt bij het UWV zelf verweer voeren tegen uw eventuele ontslag, hetgeen zal worden meegenomen in de beoordeling.

Ontslagprocedure via de kantonrechter

Er zijn ook andere redenen voor ontslag denkbaar, bijvoorbeeld slecht functioneren. Wanneer uw werkgever u op andere gronden dan bedrijfseconomische redenen of ziekte wil ontslaan, zal hij een procedure tot ontbinding bij de kantonrechter moeten starten. Tijdens deze procedure kunt u uw eigen overwegingen ook naar voren brengen. Deze worden door de kantonrechter vervolgens meegenomen in de beslissing.

Ontslag met wederzijds goedvinden

Het is ook mogelijk dat uw werkgever u een vaststellingsovereenkomst aanbiedt waarin jullie gezamenlijk afspreken de arbeidsovereenkomst te beëindigen. U heeft tot twee weken na het sluiten van de overeenkomst de tijd om het ontslag ongedaan te maken indien u toch spijt heeft.

Opzegtermijn

Bij ontslag moet uw werkgever de opzegtermijn in acht nemen. Deze is afhankelijk van hoe lang u in dienst bent:

  • Tot 5 jaar: 1 maand opzegtermijn
  • 5 tot 10 jaar: 2 maanden opzegtermijn
  • 10 tot 15 jaar: 3 maanden opzegtermijn
  • Langer dan 15 jaar: 4 maanden opzegtermijn

Via uw CAO mag van deze termijnen worden afgeweken. Kijk dus altijd goed welke termijn op u van toepassing is. Wanneer uw werkgever zich niet aan de termijn houdt, moet hij u een schadevergoeding betalen ter hoogte van uw loon over de oorspronkelijke opzegtermijn.

Transitievergoeding

Als uw dienstverband 2 jaar of langer heeft geduurd dan heeft u recht op een transitievergoeding. Het is hierbij wel van belang dat uw werkgever het initiatief tot ontslag heeft genomen. Een uitzondering hierop is wanneer u ‘noodgedwongen’ ontslag heeft genomen wegens handelen van uw werkgever. De vergoeding geldt voor zowel vaste als tijdelijke contracten. De hoogte wordt bepaald aan de hand van uw maandsalaris en het aantal jaren dat u in dienst bent. Via deze site kunt u aan de hand van uw persoonlijke situatie de hoogte van uw transitievergoeding berekenen.

 

De experts van Judex kunnen u helpen bij elk geval van ontslag. Zij beoordelen uw rechtspositie en zorgen voor een zo’n optimaal mogelijk resultaat.
U voert zelf de onderhandeling met werkgever of laat uw expert onderhandelen.

Bekijk via deze link de diensten rondom Ontslag.

Heeft u hulp nodig bij uw ontslag situatie?

Onze ervaren experts helpen u graag verder

Welke dienst past het beste bij uw situatie?

  • Ontslag bij wederzijds goedvinden

    U voert zelf de onderhandeling met de werkgever of u laat uw expert onderhandelen.

    Meer weten
  • Ontslag op staande voet

    Uw persoonlijke expert voert namens u de onderhandeling.

    Meer weten
  • Hulp bij ontslag

    Wij helpen u graag bij het vinden van de juiste dienst.

    Meer weten

Aangesloten bij:

Ook interessant voor u:

Heeft u hulp nodig bij ontslag?

De experts van Judex zorgen voor de juiste ondersteuning bij ontslag. Na uw aanvraag nemen we binnen 24 uur contact met u op.

Bekijk diensten
Terug naar boven