fbpx
Ga naar content

Worden mijn dienstjaren bij het uitzendbureau ook meegenomen bij de hoogte van de transitievergoeding?

Als uitzendkracht heeft u recht op een transitievergoeding. Het is hierbij wel van belang dat uw werkgever het initiatief tot ontslag heeft genomen. Een uitzondering hierop is wanneer u ‘noodgedwongen’ ontslag heeft genomen wegens handelen van uw werkgever. De vergoeding geldt voor zowel vaste als tijdelijke contracten.

Transitievergoeding uitzendovereenkomst

Ook als u werkzaam bent (geweest) als uitzendkracht heeft u recht op een transitievergoeding, mits uw dienstverband 2 jaar of langer heeft geduurd. Daarnaast moet de uitzendovereenkomst op initiatief van de werkgever zijn beëindigd. Een uitzondering hierop is wanneer u als uitzendkracht het initiatief tot opzegging of ontbinding heeft genomen wegens ernstig verwijtbaar handelen van de werkgever. In dat geval is het weliswaar uw eigen initiatief, maar ligt de verwijtbaarheid bij de werkgever.

Hoogte transitievergoeding

Het verschil met een gewone arbeidsovereenkomst is dat een uitzendkracht niet altijd een vast maandsalaris heeft, waardoor voor de berekening van de transitievergoeding kan worden gekeken naar het gemiddelde salaris van de afgelopen jaren. Verder gelden in beginsel dezelfde regels als bij een gewone arbeidsovereenkomst. De hoogte wordt bepaald aan de hand van uw (gemiddelde) maandsalaris en het aantal jaren dat u in dienst bent. Via deze site kunt u aan de hand van uw persoonlijke situatie de hoogte van uw transitievergoeding berekenen.

Van uitzendkracht naar vast contract

Wanneer u eerst als uitzendkracht werkzaam bent geweest voor een bedrijf maar daarna in vaste dienst bent gekomen, tellen zowel uw dienstjaren als uitzendkracht, als uw dienstjaren in vaste dienst mee voor de transitievergoeding. Uw totale dienstjaren worden dus bij elkaar opgeteld voor de berekening van de transitievergoeding waar u recht op heeft, en de hoogte daarvan.

CAO voor uitzendkrachten

Het is verstandig om altijd uw uitzend-CAO te raadplegen bij de beoordeling van uw recht op een transitievergoeding. Er kunnen kleine verschillen bestaan in de CAO’s met betrekking tot regels die op uw specifieke situatie van toepassing zijn. Kijk in uw arbeidsovereenkomst welke CAO op u van toepassing is.

 

Heeft u hulp nodig bij uw ontslag situatie?

Onze ervaren experts helpen u graag verder

Welke dienst past het beste bij uw situatie?

  • Ontslag bij wederzijds goedvinden

    U voert zelf de onderhandeling met de werkgever of u laat uw expert onderhandelen.

    Meer weten
  • Ontslag op staande voet

    Uw persoonlijke expert voert namens u de onderhandeling.

    Meer weten
  • Hulp bij ontslag

    Wij helpen u graag bij het vinden van de juiste dienst.

    Meer weten

Aangesloten bij:

Ook interessant voor u:

Heeft u hulp nodig bij ontslag?

De experts van Judex zorgen voor de juiste ondersteuning bij ontslag. Na uw aanvraag nemen we binnen 24 uur contact met u op.

Bekijk diensten
Terug naar boven