fbpx
Ga naar content

Calamiteiten- en ander kort verzuimverlof

Het calamiteiten- en ander kort verzuimverlof is bedoeld om u als werknemer in onverwachte en/of wegens zeer bijzondere persoonlijke omstandigheden de mogelijkheid te geven om – met behoud van loon – verlof op te kunnen nemen.

U kunt zich bijvoorbeeld beroepen op calamiteiten- en ander kort verzuimverlof als:

  • uw partner op het punt staat te bevallen
  • u aanwezig moet zijn bij de begrafenis of crematie van uw bloed- of aanverwanten
  • u of uw broer of zus of uw kind gaat trouwen
  • u gaat verhuizen
  • u bij uw huisarts of specialist op bezoek moet
  • een van uw kinderen plotseling ziek geworden is en u geen opvang heeft
  • u vanwege een gesprongen waterleiding of verstopte riolering een loodgieter moet inschakelen
  • aangifte bij de gemeente moet doen vanwege de geboorte van een kind, vanwege de aangifte van een huwelijk of vanwege de aangifte van een overlijden

De duur van dit verlof is in de wet niet exact omschreven. Soms zal het gaan om enkele uren, soms om enkele dagen. Het verlof is bedoeld om u in staat te stellen om in een noodsituatie een eerste tijdelijke oplossing te vinden.

Als u na het calamiteiten- en ander kort verzuimverlof aansluitend een beroep doet op het kortdurend zorgverlof, eindigt het calamiteiten- en ander kortverzuimverlof na maximaal één dag.

Meldingsplicht bij beroep op calamiteiten- en ander kort verzuimverlof

Als u een beroep wilt doen op het calamiteiten- en ander kort verzuimverlof, moet u dit uiteraard zo snel mogelijk bij uw werkgever melden. Bij een huwelijk kunt u dit al (ruim) van tevoren aangeven, bij een plotseling ziek geworden kind meldt u dit zo spoedig mogelijk.

Uw werkgever heeft het recht om u achteraf om ‘bewijs’ te vragen dat u inderdaad terecht een beroep op dit verlof gedaan heeft. Dit is bedoeld om te voorkomen dat er misbruik van deze verlofregeling gemaakt kan worden.

Ook interessant voor u:

Op zoek naar een mediator?

We hebben een handige vergelijker ontwikkeld die gebruikt kan worden om een geschikte mediator te vinden voor o.a. hulp bij scheiding.

Vind uw mediator
Terug naar boven