Kan ik ook ontslag op staande voet nemen?

Terug naar overzicht

Kan ik ook ontslag op staande voet nemen?

Als werknemer kunt u ook ontslag op staande voet nemen, ook al komt dit weinig voor. Als u ontslag op staande voet neemt, betekent dit dat u uw arbeidsovereenkomst met onmiddellijke ingang opzegt zonder dat u daarbij een opzegtermijn in acht neemt.

U bent alleen gerechtigd om ontslag op staande voet te nemen als er sprake is van een ernstige situatie (een zogenaamde dringende reden). U kunt bijvoorbeeld denken aan de situatie dat:

  • uw werkgever u beledigt, bedreigt of intimideert
  • uw werkgever uw loon niet meer betaalt

Toch is het maar de vraag of u er bij deze omstandigheden verstandig aan doet om zelf met onmiddellijke ingang ontslag te nemen. Het gevolg is namelijk dat uw arbeidsovereenkomst direct eindigt en u mogelijk ook in discussie met het UWV raakt over een eventuele WW-uitkering.

De meeste werknemers zullen zich dan ook ziek melden als er sprake is van ernstig wangedrag van de werkgever of andere extreme redenen waarom het niet langer verantwoord is om door te werken.

Als u er voor kiest om ontslag op staande voet te nemen, dan heeft u wel recht op een schadevergoeding. Tenminste, als u terecht ontslag op staande voet genomen heeft. De kans is groot dat uw werkgever dit betwist. In dat geval is een gerechtelijke procedure onvermijdelijk.

Neem nooit ontslag op staande voet zonder voorafgaand juridisch advies. U zet daarmee mogelijk niet alleen uw baan en uw inkomen op het spel, maar ook uw recht op een WW-uitkering.

Op zoek naar een advocaat die bij uw situatie past?

VRAAG GRATIS ADVIES Advies aanvragen

Hier zijn wij trots op:

  • Judex krijgt 4 van de 5 sterren op service gebied!
  • Er zijn meer dan 948 vragen gesteld dit jaar
Advies aanvragen

Hoe werkt gratis vragen naar advies?

  1. 1 U stuurt uw vraag op naar Judex.nl
  2. 2 Wij matchen uw vraag met een van onze experts
  3. 3 Een expert beantwoord binnen 24 uur uw vraag