Ga naar content

Wat gebeurt er als ik een conflict heb met mijn werkgever?

Wanneer werknemer en werkgever het onderling niet eens zijn over iets kan er sprake zijn van een arbeidsconflict. Het conflict kan ertoe leiden dat u als werknemer tijdelijk geen werkzaamheden kunt verrichten. Over het algemeen geldt echter: geen arbeid, geen loon. Kan hier in het geval van een arbeidsconflict een uitzondering op worden gemaakt? Wat zijn de gevolgen van een arbeidsconflict?

Gevolgen van een arbeidsconflict
Als u een conflict heeft met uw werkgever en dit is niet eenvoudig op te lossen, dan is uw arbeidsrelatie verstoord. Wanneer herstel niet mogelijk is, lijkt ontslag de enige optie. U kunt natuurlijk zelf ontslag nemen, maar uw werkgever kan het ontslag ook aanvragen. Neem nooit zelf zomaar ontslag, want dit heeft gevolgen voor een eventuele WW-uitkering. Bij een tijdelijk contract is beëindiging van rechtswege een logisch gevolg.

Het kan ook zo zijn dat u tijdelijk uw werkzaamheden niet kunt uitvoeren. U kunt dan met uw werkgever onderhandelen over de mogelijkheden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan overplaatsing. Probeer eerst tot afspraken te komen, welke u vastlegt op papier, voordat u tot drastische maatregelen over gaat.

Ziek door arbeidsconflict
Wanneer de situatie zodanig escaleert dat u ziek wordt, komt de bedrijfsarts in beeld. De bedrijfsarts zal de situatie beoordelen en vaststellen of u inderdaad ziek bent als gevolg van het conflict. Als gevolg kan een afkoelingstermijn worden vastgesteld, waarin u een korte periode niet hoeft te werken. Daarna wordt aangeraden om met uw werkgever in overleg te gaan, indien nodig met behulp van mediation. Wanneer u echter langdurig ziek blijkt te zijn, zijn de algemene regels van ziekte van toepassing.

Loon
Wat betekent het voor uw recht op loon wanneer u tijdelijk geen arbeid verricht? De harde regel ‘bij geen arbeid, geen loon’ gaat niet altijd op. In de situatie van een arbeidsconflict kan een uitzondering gelden. In dit geval kan namelijk worden gesteld dat het niet aan uw eigen schuld te wijten is dat u niet werkt. Het arbeidsconflict moet dan wel toe te rekenen zijn aan handelen van de werkgever. Dit betekent ook dat u er zelf aantoonbaar alles aan gedaan moet hebben om het conflict op te lossen. In dat geval moet uw werkgever u in principe gewoon doorbetalen.

Wanneer uw werkgever niet meewerkt aan het doorbetalen van uw loon, kunt u via de kantonrechter een loonvordering instellen. U zult dan wel moeten bewijzen dat uw werkgever schuldig is aan het arbeidsconflict. Daarnaast moet u zelf meewerken aan herstel van de situatie. Het is denkbaar dat u wordt overgeplaatst naar een andere afdeling of een andere leidinggevende krijgt. Als u kunt bewijzen dat het conflict aan uw werkgever te wijten is en u er alles aan heeft gedaan de situatie te herstellen, dan moet uw werkgever u doorbetalen.

Heeft u hulp nodig bij uw ontslag situatie?

Onze ervaren experts helpen u graag verder

Welke dienst past het beste bij uw situatie?

 • Ontslag bij wederzijds goedvinden

  U voert zelf de onderhandeling met de werkgever of u laat uw expert onderhandelen.

  Meer weten
 • Ontslag op staande voet

  Uw persoonlijke expert voert namens u de onderhandeling.

  Meer weten
 • Hulp bij ontslag

  Wij helpen u graag bij het vinden van de juiste dienst.

  Meer weten

Aangesloten bij:

Ook interessant voor u:

Heeft u hulp nodig bij ontslag?

De experts van Judex zorgen voor de juiste ondersteuning bij ontslag. Na uw aanvraag nemen we binnen 24 uur contact met u op.

Bekijk diensten
Terug naar boven