fbpx
Ga naar content

Waarom zou ik instemmen met mijn ontslag?

Ontslag met wederzijds goedvinden is een veel voorkomende ontslagvorm. Het komt er kort gezegd op neer dat u met uw werkgever gezamenlijk besluit om uw dienstverband te beëindigen op basis van een aantal gemaakte afspraken. Deze afspraken worden in het algemeen vastgelegd in een beëindigingsovereenkomst of vaststellingsovereenkomst.

U regelt het ontslag dus eigenlijk zelf met uw werkgever buiten de rechter of het UWV om.

In veel situaties heeft een ontslag met wederzijds goedvinden voordelen voor beide partijen. Uw werkgever hoeft geen kostbare en onvoorspelbare ontslagprocedure te voeren, hij krijgt zekerheid over de beëindiging van uw dienstverband. Voor u heeft deze ontslagvorm het voordeel dat u precies weet op welke manier u gecompenseerd wordt voor het feit dat u zich neerlegt bij uw ontslag.

Soms kunt u met uw werkgever een behoorlijke ontslagvergoeding overeenkomen terwijl u van tevoren niet weet of en hoe hoog een ontslagvergoeding is als een rechter hierover een beslissing moet nemen. Ook heeft ontslag met wederzijds goedvinden het voordeel dat u afspraken kunt maken over zaken waar de ontslagrechter normaal gesproken geen uitspraak over zou doen. Denk bijvoorbeeld aan de afspraak dat u niet meer aan een eventueel geldend concurrentiebeding wordt gehouden of de afspraak dat de werkgever u een positief opgesteld getuigschrift mee zal geven.

Ook hoeft een ontslag met wederzijds goedvinden geen problemen meer op te leveren als het gaat om een WW-uitkering. Enkele jaren geleden moest u als werknemer bezwaar maken tegen uw ontslag om in aanmerking te komen voor een WW-uitkering. Tegenwoordig kunt u met uw ontslag instemmen en toch in aanmerking komen voor een WW-uitkering.

Een van de belangrijkste voorwaarden hiervoor is wel dat het initiatief van het ontslag afkomstig was van uw werkgever en dat u zich niet zodanig ernstig verwijtbaar gedragen heeft dat er in feite sprake was van een situatie van ontslag op staande voet. Daarnaast moet u er nog rekening mee houden dat u mogelijk pas enkele maanden na uw ontslagdatum uw eerste WW-uitkering zult ontvangen. Uitkeringsinstantie UWV hanteert namelijk een wachttermijn voor de WW, de zogenaamde fictieve opzegtermijn.

Of het in uw specifieke situatie verstandig is om in te stemmen met een voorstel van uw werkgever om met wederzijdse instemming het dienstverband te beëindigen, hangt af van een aantal factoren:

  • Wat is de kwaliteit van de aangeboden regeling? Met andere woorden: is uw werkgever bereid om u een redelijke ontslagvergoeding te betalen gelet op de omstandigheden van het geval? Als uw werkgever een zeer magere vertrekregeling aanbiedt, zou u wel eens meer profijt kunnen hebben van een uitspraak van de rechter.
  • Uw verwijtbaarheid. Als u zelf (deels) schuldig bent aan een verstoorde arbeidsrelatie dan ligt het minder voor de hand om het tot een harde confrontatie voor de rechter te laten aankomen. U moet dan misschien genoegen nemen met een beperkte vertrekregeling.
  • Het belang dat u hecht aan een goede verstandhouding met uw werkgever. Er komt weliswaar een einde aan uw dienstverband bij deze werkgever, maar mogelijk komt u bij een nieuwe baan deze werkgever wel weer tegen? Het spreekt voor zich dat de verstandhouding tussen beide partijen in het algemeen beter is en blijft bij een ontslag met wederzijds goedvinden dan na een felle ontslagprocedure.
  • Het belang dat u hecht aan een snelle oplossing van het conflict. Als u verwacht op heel korte termijn weer ergens anders aan de slag te kunnen of omdat u simpelweg niet langer gebukt wilt gaan onder stress en negatieve energie, kan dat een reden zijn om in te stemmen met een beëindigingvoorstel van uw werkgever.
  • De verwijtbaarheid van uw werkgever. Als u van mening bent dat uw werkgever zeer onfatsoenlijk gehandeld heeft, kan dat een reden zijn om een rechter hierover een principiële uitspraak te laten doen. Sommige werknemers hebben er in een dergelijke situatie moeite mee om in te stemmen met een door de werkgever aangeboden ontslagregeling ook al gaat het om een royale ontslagvergoeding.
  • Als uw werkgever niet per se van u af wil. Als uw werkgever zich op het standpunt stelt dat u eigenlijk niet zo nodig hoeft te vertrekken, kan dit een extra reden zijn om in te stemmen met een vertrekaanbod van uw werkgever. Als u niet meer een dergelijk voorstel instemt, loopt u het risico dat de werkgever verder geen stappen onderneemt, het voorstel intrekt en gewoon overgaat tot de orde van de dag.

Om te bepalen of de door uw werkgever aangeboden ontslagregeling onder de gegeven omstandigheden redelijk is, is het raadzaam om een arbeidsrechtdeskundige raad te plegen. Hij of zij kan u dan ook een inschatting geven van uw kansen en risico’s voor het geval het tot een gerechtelijke ontslagprocedure zou komen.

 

De experts van Judex kunnen u helpen bij elk geval van ontslag. Zij beoordelen uw rechtspositie en zorgen voor een zo’n optimaal mogelijk resultaat.
U voert zelf de onderhandeling met werkgever of laat uw expert onderhandelen.

Bekijk via deze link de diensten rondom Ontslag.

Heeft u hulp nodig bij uw ontslag situatie?

Onze ervaren experts helpen u graag verder

Welke dienst past het beste bij uw situatie?

  • Ontslag bij wederzijds goedvinden

    U voert zelf de onderhandeling met de werkgever of u laat uw expert onderhandelen.

    Meer weten
  • Ontslag op staande voet

    Uw persoonlijke expert voert namens u de onderhandeling.

    Meer weten
  • Hulp bij ontslag

    Wij helpen u graag bij het vinden van de juiste dienst.

    Meer weten

Aangesloten bij:

Ook interessant voor u:

Heeft u hulp nodig bij ontslag?

De experts van Judex zorgen voor de juiste ondersteuning bij ontslag. Na uw aanvraag nemen we binnen 24 uur contact met u op.

Bekijk diensten
Terug naar boven