fbpx
Ga naar content

Geen sprake van samenwoning

In september 2008 komt een anonieme tip binnen bij de gemeente dat mevrouw Van Beveren zou samenwonen met haar ex-man. De ex van mevrouw Van Beveren is internationaal vrachtwagenchauffeur en heeft geen woning in Nederland. Hij slaapt in zijn vrachtwagen of bij een oom en tante die in Engeland wonen.

De sociale recherche legt een onaangekondigd huisbezoek bij mevrouw Van Beveren af. Tijdens dit huisbezoek legt zij een verklaring af dat zij samenwoont. Daarop besluit de gemeente haar bijstandsuitkering direct te beëindigen. Mevrouw Van Beveren gaat tegen deze beslissing in bezwaar. Zij stelt zich op het standpunt dat zij de verklaring onder druk heeft afgelegd.

De rechter stelt mevrouw Van Beveren in het gelijk. Het is volgens de rechter niet duidelijk of haar ex bij haar woonde. Dat hij gemiddeld tweemaal per maand een nacht in de woning van haar overnachtte en dat daar een paar schoenen, enkele T-shirts en een boortol zijn aangetroffen, is onvoldoende voor de conclusie dat de ex daar woonde. De verklaring van mevrouw Van Beveren brengt daarin geen verandering.

Daaruit kan niet worden afgeleid dat haar ex – uitgaande van het gegeven dat hij werkzaam was als internationaal vrachtwagenchauffeur – daar woonde. Het onderzoek door de sociale recherche is ook niet zorgvuldig geweest. Zo is de ex niet gehoord en is er geen onderzoek gedaan naar de vraag waar hij geregistreerd stond voor instanties en waar hij zijn post ontving.

Ook interessant voor u:

Terug naar boven