fbpx
Ga naar content

Ziektewet: Veelgestelde vragen

Het kan zijn dat uw uitkering onder het minimum komt omdat u het minimumloon verdiende of iets meer dan het minimumloon. In dat geval kunt u een toeslag aanvragen op grond van de Toeslagenwet.

Als u aan het werk gaat, maar nog niet uw oude loon verdient, dan vult het UWV uw inkomen aan tot 100% van het dagloon. Zo wordt u gestimuleerd om weer aan het werk te gaan.

Duurt de onderbreking korter dan vier weken dan loopt de termijn van twee jaar gewoon door. De twee ziekteperiodes worden dan bij elkaar opgeteld. Een periode die u gewerkt hebt, telt niet mee voor deze twee jaar.

Duurt de onderbreking langer dan vier weken dan begint er een nieuwe termijn van twee jaar te lopen. Let op: U moet hiervoor wel weer volledig aan het werk zijn. Als u gedeeltelijk uw werk of in aangepast werk hervat, loopt de uitkeringsduur gewoon door.

Als u na twintig maanden nog steeds ziek bent, dan krijgt u van het UWV automatisch een aanvraagformulier voor een WIA-uitkering. U moet dit aanvraagformulier zelf binnen een maand indienen.

Ja, dat kan. U kunt daarvoor contact opnemen met het UWV.

Ja, u hebt recht op vakantiegeld. Dit wordt tegelijkertijd met uw uitkering (per vier weken) uitbetaald. U ontvangt van het UWV in mei dus geen vakantiegeld.

U moet dan binnen twee weken een bezwaarschrift indienen bij het UWV. In de tussentijd krijgt u geen uitkering. Mogelijk komt u in aanmerking voor een bijstandsuitkering.

Dat hoeft niet spontaan. De eerste twee maanden van het dienstverband mag uw werkgever hier niet naar vragen. Doet hij dat toch, dan mag u hierover liegen. Na twee maanden moet u dit wel melden als uw werkgever ernaar vraagt.

Nee, dat mag niet. Uw werkgever is verplicht om bij ziekte gedurende twee jaar uw loon door te betalen. Ook al hebt u een totaal verstoorde arbeidsrelatie met uw werkgever, dan nog kunt u niet akkoord gaan. Het UWV zal u namelijk geen uitkering uitbetalen, terwijl u wel nog ziek bent.

U kunt alleen akkoord gaan indien uw behandelend arts (na overleg met de bedrijfsarts) schriftelijk verklaard dat verdere voorzetting van de arbeidsrelatie schadelijk is voor uw gezondheid.

Ja, u bent verplicht om mee te werken aan uw reïntegratie. Dat kan betekenen dat u in het kader van uw reïntegratie, verplicht kunt worden om aangepaste werkzaamheden te verrichten.

Werkt u niet mee, dan zal het UWV uw uitkering korten ter hoogte van de inkomsten die u had kunnen verdienen als u had meegewerkt.

Maak kennis met onze experts

De drie beloftes van Judex

  • ONTZORGING

    Van oriëntatie tot afwikkeling: Judex biedt een totaaloplossing die ontzorgt.

  • PERSOONLIJK

    Service van Judex is altijd persoonlijk en afgestemd op uw specifieke behoeften.

  • KWALITEIT

    Judex werkt alleen samen met de beste gecertificeerde deskundigen.

Uw scheiding is in deskundige handen

Lees meer over onze kwaliteitskeurmerken
Terug naar boven