fbpx
Ga naar content

Ziektewet: Veelgestelde vragen

Het kan zijn dat uw uitkering onder het minimum komt omdat u het minimumloon verdiende of iets meer dan het minimumloon. In dat geval kunt u een toeslag aanvragen op grond van de Toeslagenwet.

Als u aan het werk gaat, maar nog niet uw oude loon verdient, dan vult het UWV uw inkomen aan tot 100% van het dagloon. Zo wordt u gestimuleerd om weer aan het werk te gaan.

Duurt de onderbreking korter dan vier weken dan loopt de termijn van twee jaar gewoon door. De twee ziekteperiodes worden dan bij elkaar opgeteld. Een periode die u gewerkt hebt, telt niet mee voor deze twee jaar.

Duurt de onderbreking langer dan vier weken dan begint er een nieuwe termijn van twee jaar te lopen. Let op: U moet hiervoor wel weer volledig aan het werk zijn. Als u gedeeltelijk uw werk of in aangepast werk hervat, loopt de uitkeringsduur gewoon door.

Als u na twintig maanden nog steeds ziek bent, dan krijgt u van het UWV automatisch een aanvraagformulier voor een WIA-uitkering. U moet dit aanvraagformulier zelf binnen een maand indienen.

Ja, dat kan. U kunt daarvoor contact opnemen met het UWV.

Ja, u hebt recht op vakantiegeld. Dit wordt tegelijkertijd met uw uitkering (per vier weken) uitbetaald. U ontvangt van het UWV in mei dus geen vakantiegeld.

Ja, u bent verplicht om mee te werken aan uw reïntegratie. Dat kan betekenen dat u in het kader van uw reïntegratie, verplicht kunt worden om aangepaste werkzaamheden te verrichten.

Werkt u niet mee, dan zal het UWV uw uitkering korten ter hoogte van de inkomsten die u had kunnen verdienen als u had meegewerkt.

Als u bijvoorbeeld in deeltijd werkt op maandag, dinsdag en donderdag en u wordt op woensdag ziek, dan is donderdag de eerste arbeidsongeschiktheidsdag. Deze dag kan ook een zaterdag of zondag zijn als op die dag wordt gewerkt.

U moet dan binnen twee weken een bezwaarschrift indienen bij het UWV. In de tussentijd krijgt u geen uitkering. Mogelijk komt u in aanmerking voor een bijstandsuitkering.

Dat hoeft niet spontaan. De eerste twee maanden van het dienstverband mag uw werkgever hier niet naar vragen. Doet hij dat toch, dan mag u hierover liegen. Na twee maanden moet u dit wel melden als uw werkgever ernaar vraagt.

Maak kennis met onze scheidingsexperts

De drie beloftes van Judex

  • ONTZORGING

    Van oriëntatie tot afwikkeling: Judex biedt een totaaloplossing die ontzorgt.

  • PERSOONLIJK

    Service van Judex is altijd persoonlijk en afgestemd op uw specifieke behoeften.

  • KWALITEIT

    Judex werkt alleen samen met de beste gecertificeerde deskundigen.

Uw scheiding is in deskundige handen

Lees meer over onze kwaliteitskeurmerken
Terug naar boven