fbpx
Ga naar content

Toeslagenwet: Veelgestelde vragen

Nee, dat is niet mogelijk omdat anders het effect van de verlaging van de WW-uitkering teniet zou worden gedaan door verhoging van de toeslag.

Dat kan. Het UWV kan u voor de duur van een jaar een toeslag met terugwerkende kracht toekennen. Wel kan het UWV de toeslag dan tijdelijk verlagen omdat u uw aanvraag al eerder had moeten indienen. Alleen in zeer uitzonderlijke gevallen zal het UWV u een toeslag met terugwerkende kracht toekennen voor meer dan een jaar.

De toeslag eindigt als u voor meer dan drie maanden naar het buitenland gaat. Voor sommige landen geldt een uitzondering, bijvoorbeeld Marokko en Tunesië. Als u in het buitenland gaat wonen, dan eindigt de toeslag vanaf de dag dat u verhuist.

Het kan bijvoorbeeld zijn dat uw totale gezinsinkomen hoger is dan het sociaal minimum dat voor u geldt. Ook in de volgende situaties kunt u geen toeslag krijgen:

 • U bent jonger dan 21 jaar, ongehuwd en woont bij uw ouders
 • U bent getrouwd of woont samen met een partner die is geboren na 31 december 1971 en u heeft geen kind jonger dan 12 jaar

Nee, u kunt geen toeslag op uw uitkering krijgen als u met een vrijwillige verzekering een ZW-, WIA-, WAO- of WW-uitkering ontvangt.

U kunt mogelijk een toeslag op uw uitkering krijgen als uw uitkering lager is dan het minimumloon en u 18 jaar of ouder bent. Als u een partner heeft, dan telt het inkomen van uw partner ook mee om te bepalen of u een toeslag kunt krijgen. U kunt een toeslag online aanvragen of u kunt bellen via 0900-92 94 (UWV Telefoon Werknemers) om een formulier aan te vragen.

De hoogte van uw toeslag hangt af van uw inkomen. De toeslag vult uw loon of uitkering aan tot het sociaal minimum dat voor u geldt. De toeslag en uw loon of uitkering samen zijn nooit hoger dan het inkomen dat u verdiende voordat u werkloos of arbeidsongeschikt werd. Verdiende u in uw laatste baan minder dan het sociaal minimum, bijvoorbeeld omdat u parttime werkte? Dan vult de toeslag uw inkomsten aan tot uw laatstverdiende loon.

Maak kennis met onze scheidingsexperts

De drie beloftes van Judex

 • ONTZORGING

  Van oriëntatie tot afwikkeling: Judex biedt een totaaloplossing die ontzorgt.

 • PERSOONLIJK

  Service van Judex is altijd persoonlijk en afgestemd op uw specifieke behoeften.

 • KWALITEIT

  Judex werkt alleen samen met de beste gecertificeerde deskundigen.

Uw scheiding is in deskundige handen

Lees meer over onze kwaliteitskeurmerken
Terug naar boven