fbpx
Ga naar content

Werkloosheidswet: Veelgestelde vragen

Binnen vier weken nadat het UWV uw aanvraag heeft ontvangen, krijgt u een brief met de (voorlopige) beslissing over uw WW-uitkering. In de brief staat ook hoe hoog uw uitkering is. Als u het niet eens bent met de beslissing, dan kunt u bezwaar maken.

Het UWV heeft even tijd nodig om uw aanvraag voor een WW-uitkering te bekijken. Daarom krijgt u meestal eerst een voorschot op uw uitkering. U hoeft daar niets voor te doen. Het voorschot is ongeveer even hoog als uw uitkering zal zijn. Als u een WW-uitkering krijgt, dan verrekent het UWV het voorschot met uw uitkering.

Meestal is het voorschot gelijk aan de uitkering en merkt u niets. Is het voorschot lager dan uw uitkering? Dan krijgt u eenmalig een extra bedrag. Is het voorschot hoger dan uw uitkering? Dan wordt het teveel afgetrokken van uw uitkering. Als u geen uitkering krijgt, moet u het voorschot terugbetalen.

Welke baan passend is, is niet altijd even duidelijk. Maar als het u na een halfjaar niet lukt om een baan te vinden op uw eigen opleidings-, ervarings- en salarisniveau, dan moet u ook solliciteren naar functies op een lager niveau. Als u na weer een halfjaar nog geen baan heeft gevonden, dan moet u ook op functies solliciteren die weer een niveau lager zijn ingeschaald. Bent u langer dan een jaar werkloos, dan moet u zelfs alle arbeid accepteren.

Ook tijdelijk werk is passend werk. Krijgt u een tijdelijke baan aangeboden via het UWV of een uitzendbureau, dan moet u deze baan accepteren als het voor u passend werk is. Ook als het gaat om werk voor maar korte tijd.

In het eerste halfjaar dat u een WW-uitkering ontvangt, hoeft u alleen maar op banen te solliciteren met een reistijd van in totaal maximaal twee uur per dag. Als u na een halfjaar nog geen nieuwe baan heeft gevonden, gaat de reistijd omhoog naar maximaal drie uur per dag.

Was u in uw oude baan al gewend om langer dan twee of drie uur te reizen? Dan verwacht het UWV van u dat u die langere reistijd ook in een nieuwe baan geen bezwaar vindt. Bent u al lange tijd werkloos en kunt u wel een baan in een andere regio krijgen, dan moet u die baan meestal accepteren. Zelfs als u daarvoor zou moeten verhuizen.

U krijgt dan geen WW-uitkering meer over de uren waarvoor de passende baan aan u is aangeboden. Stel dat u een fulltime baan had en u krijgt een parttime baan aangeboden. Is dat dan een passende baan? Dat hangt er vanaf. Neem in die situatie contact op met een advocaat of jurist.

Als u met uw WW-uitkering onder het zogenaamde sociaal minimum komt, dan kunt u een toeslag aanvragen. Deze toeslag kunt u tegelijk met uw WW-uitkering aanvragen. U moet de toeslag binnen 6 weken aanvragen na de toekenning van de WW-uitkering.

Als u al een tijd een WW-uitkering ontvangt, maar er verandert iets in uw situatie waardoor uw gezinsinkomen lager wordt, bijvoorbeeld door een echtscheiding, ook dan kunt u een toeslag aanvragen.

Nee, als het initiatief van uw werkgever uitgaat komt u in aanmerking voor een WW-uitkering. Dit geldt niet als u op staande voet ontslagen wordt.

Ja, als u bijvoorbeeld 36 uur per week werkte en u wilt nog maar 20 uur per week werken, dan stelt u zich voor deze 20 uur beschikbaar. Het gevolg is dat u maar een gedeeltelijke (20/36) uitkering ontvangt.

U mag alleen ontslag nemen als u daarvoor hele goede redenen hebt. Het UWV zal dit niet snel aannemen en de kans is dus ook groot dat u geen WW-uitkering krijgt. Neem dus zelf geen ontslag voordat u juridisch advies hebt ingewonnen.

Het UWV moet altijd kijken of er geen verzachtende omstandigheden zijn. Deze verzachtende omstandigheden kunnen te maken hebben met het werk of met de privé situatie. Ook moet het UWV kijken of u had kunnen voorzien dat uw gedrag tot ontslag zou leiden.

Als er verzachtende omstandigheden zijn, kan het UWV besluiten de uitkering voor de duur van een half jaar met de helft te verlagen. Verzachtende omstandigheden worden niet snel aangenomen.

Maak kennis met onze experts

De drie beloftes van Judex

  • ONTZORGING

    Van oriëntatie tot afwikkeling: Judex biedt een totaaloplossing die ontzorgt.

  • PERSOONLIJK

    Service van Judex is altijd persoonlijk en afgestemd op uw specifieke behoeften.

  • KWALITEIT

    Judex werkt alleen samen met de beste gecertificeerde deskundigen.

Uw scheiding is in deskundige handen

Lees meer over onze kwaliteitskeurmerken
Terug naar boven