Ga naar content

Werkloosheidswet: Veelgestelde vragen

Welke baan passend is, is niet altijd even duidelijk. Maar als het u na een halfjaar niet lukt om een baan te vinden op uw eigen opleidings-, ervarings- en salarisniveau, dan moet u ook solliciteren naar functies op een lager niveau. Als u na weer een halfjaar nog geen baan heeft gevonden, dan moet u ook op functies solliciteren die weer een niveau lager zijn ingeschaald. Bent u langer dan een jaar werkloos, dan moet u zelfs alle arbeid accepteren.

Ook tijdelijk werk is passend werk. Krijgt u een tijdelijke baan aangeboden via het UWV of een uitzendbureau, dan moet u deze baan accepteren als het voor u passend werk is. Ook als het gaat om werk voor maar korte tijd.

In het eerste halfjaar dat u een WW-uitkering ontvangt, hoeft u alleen maar op banen te solliciteren met een reistijd van in totaal maximaal twee uur per dag. Als u na een halfjaar nog geen nieuwe baan heeft gevonden, gaat de reistijd omhoog naar maximaal drie uur per dag.

Was u in uw oude baan al gewend om langer dan twee of drie uur te reizen? Dan verwacht het UWV van u dat u die langere reistijd ook in een nieuwe baan geen bezwaar vindt. Bent u al lange tijd werkloos en kunt u wel een baan in een andere regio krijgen, dan moet u die baan meestal accepteren. Zelfs als u daarvoor zou moeten verhuizen.

U krijgt dan geen WW-uitkering meer over de uren waarvoor de passende baan aan u is aangeboden. Stel dat u een fulltime baan had en u krijgt een parttime baan aangeboden. Is dat dan een passende baan? Dat hangt er vanaf. Neem in die situatie contact op met een advocaat of jurist.

Als u met uw WW-uitkering onder het zogenaamde sociaal minimum komt, dan kunt u een toeslag aanvragen. Deze toeslag kunt u tegelijk met uw WW-uitkering aanvragen. U moet de toeslag binnen 6 weken aanvragen na de toekenning van de WW-uitkering.

Als u al een tijd een WW-uitkering ontvangt, maar er verandert iets in uw situatie waardoor uw gezinsinkomen lager wordt, bijvoorbeeld door een echtscheiding, ook dan kunt u een toeslag aanvragen.

Nee, als het initiatief van uw werkgever uitgaat komt u in aanmerking voor een WW-uitkering. Dit geldt niet als u op staande voet ontslagen wordt.

Ja, als u bijvoorbeeld 36 uur per week werkte en u wilt nog maar 20 uur per week werken, dan stelt u zich voor deze 20 uur beschikbaar. Het gevolg is dat u maar een gedeeltelijke (20/36) uitkering ontvangt.

U mag alleen ontslag nemen als u daarvoor hele goede redenen hebt. Het UWV zal dit niet snel aannemen en de kans is dus ook groot dat u geen WW-uitkering krijgt. Neem dus zelf geen ontslag voordat u juridisch advies hebt ingewonnen.

Het UWV moet altijd kijken of er geen verzachtende omstandigheden zijn. Deze verzachtende omstandigheden kunnen te maken hebben met het werk of met de privé situatie. Ook moet het UWV kijken of u had kunnen voorzien dat uw gedrag tot ontslag zou leiden.

Als er verzachtende omstandigheden zijn, kan het UWV besluiten de uitkering voor de duur van een half jaar met de helft te verlagen. Verzachtende omstandigheden worden niet snel aangenomen.

Daar mag u in principe mee akkoord gaan, zelfs als het arbeidscontract geen tussentijdse opzegmogelijkheid kent.

Het gaat erom dat het initiatief voor de beëindiging afkomstig is van uw werkgever. Wel moet er bij de beëindiging rekening gehouden worden met de normaal geldende opzegtermijn.

Op zich mag u best van baan wisselen, maar voor uw WW-uitkering is het van belang dat u kunt aantonen dat uw nieuwe baan u in principe minimaal een half jaar werk zou bieden.

U kunt dit aantonen door een arbeidsovereenkomst van minimaal zes maanden aan te gaan. Maar ook een proeftijd of uitzendwerk hoeft geen probleem op te leveren zo lang u het UWV kunt duidelijk maken dat u mocht rekenen op minimaal zes maanden werk. Vraag uw werkgever in die situatie dan ook om een schriftelijke bevestiging dat er voor minimaal zes maanden werk voor u is. 

Maak kennis met onze experts

De drie beloftes van Judex

  • ONTZORGING

    Van oriëntatie tot afwikkeling: Judex biedt een totaaloplossing die ontzorgt.

  • PERSOONLIJK

    Service van Judex is altijd persoonlijk en afgestemd op uw specifieke behoeften.

  • KWALITEIT

    Judex werkt alleen samen met de beste gecertificeerde deskundigen.

Uw scheiding is in deskundige handen

Lees meer over onze kwaliteitskeurmerken
Terug naar boven