fbpx
Ga naar content

Algemene nabestaandenwet: Veelgestelde vragen

De kinderen hebben zelf recht op de wezenuitkering. Als de kinderen zelf een uitkering aanvragen, moet de wettelijk vertegenwoordiger de aanvraag mede ondertekenen. Een wettelijk vertegenwoordiger kan bijvoorbeeld een voogd zijn. Het geld van de uitkering kan worden overgemaakt naar een rekening van de kinderen of naar een rekening van de wettelijk vertegenwoordiger.

 Dat is goed mogelijk. Maar of u daadwerkelijk in aanmerking komt voor een nabestaandenuitkering, is afhankelijk van uw persoonlijke situatie. Om in aanmerking te komen voor een nabestaandenuitkering moet uw situatie in elk geval aan de volgende voorwaarden voldoen:

 • u ontving van uw ex-man alimentatie
 • de betaling en de hoogte van de alimentatie is door een rechter vastgesteld
 • op de dag van uw scheiding voldeed u aan de voorwaarden voor een nabestaandenuitkering.

Als u recht heeft op een nabestaandenuitkering, kan de hoogte van de nabestaandenuitkering niet hoger zijn dan de hoogte van de alimentatie.

De gevolgen zijn verschillend. Voor uw halfwezenuitkering verandert er niets. De hoogte van de halfwezenuitkering is namelijk niet afhankelijk van uw inkomen. Voor uw nabestaandenuitkering zal er wel het een en ander veranderen. Uw nabestaandenuitkering is namelijk inkomensafhankelijk. Vermoedelijk wordt uw Anw-uitkering gedeeltelijk gekort met uw inkomsten.

Dit is onder voorwaarden inderdaad mogelijk. Met name de ex-partners die door het vervallen van de alimentatieplicht in financiële problemen zouden kunnen komen, worden geholpen.

Dit is niet eenvoudig te zeggen. Het ligt er namelijk maar net aan waar u naar toe gaat en voor hoe lang u wenst weg te blijven. De Wet Beperking Export Uitkeringen (BEU) zorgt er namelijk voor dat een Anw-uitkering niet in alle landen betaald kan worden.

Als u bijvoorbeeld in Madagaskar zou gaan wonen, dan verliest u uw ANW-uitkering. Als u een wereldreis gaat maken, maar feitelijk in Nederland blijft wonen, dan moet u eraan denken tijdens uw reis niet langer dan drie maanden in een land te verblijven waarvoor de Wet BEU geldt. Doet u dit wel, dan stopt de betaling van uw uitkering. Komt u later weer in een land waarvoor de Wet BEU niet geldt, dan kan uw Anw-uitkering weer betaald worden.

Omdat de nabestaande dan een zelfstandig AOW-pensioen krijgt.

U vraagt deze uitkering aan bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Als u niet direct na het overlijden van uw partner een uitkering aanvraagt, kan dat nog met terugwerkende kracht van één jaar.

Het partnerpensioen is meestal afgeleid van het ouderdomspensioen. Als er dus een tekort is aan ouderdomspensioen werkt dit door in het partnerpensioen. Ook kan er onvoldoende partnerpensioen zijn als u of uw partner geen recht heeft op een Anw-uitkering en geen of onvoldoende partnerpensioen via de werkgever.

Neen, veel pensioenuitvoerders (verzekeraars, pensioenfondsen) stellen het hebben van een samenlevingscontract verplicht. Als u samenwoont en u heeft een samenlevingscontract dan moet u de pensioenuitvoerder hiervan zelf op de hoogte brengen.

Neem eerst contact op met een SVB-kantoor. Kunt u het probleem niet onderling oplossen, dan heeft u zes weken de tijd om een schriftelijk bezwaar in te dienen. Een advocaat inschakelen is hierbij niet verplicht, maar vaak wel wenselijk.

Maak kennis met onze experts

De drie beloftes van Judex

 • ONTZORGING

  Van oriëntatie tot afwikkeling: Judex biedt een totaaloplossing die ontzorgt.

 • PERSOONLIJK

  Service van Judex is altijd persoonlijk en afgestemd op uw specifieke behoeften.

 • KWALITEIT

  Judex werkt alleen samen met de beste gecertificeerde deskundigen.

Uw scheiding is in deskundige handen

Lees meer over onze kwaliteitskeurmerken
Terug naar boven