fbpx
Ga naar content

IOAW en IOW: Veelgestelde vragen

Voor afloop van uw WW-uitkering krijgt u hierover bericht van het UWV. U kunt de uitkering uiterlijk aanvragen op de dag dat uw WW-uitkering afloopt. Het is echter aan te raden om de uitkering al een maand eerder aan te vragen, zodat de overgang probleemloos verloopt.

U kunt overigens de gemeente altijd om een voorschot vragen. Vraag in ieder geval de uitkering niet te laat aan, want de gemeente verstrekt de IOAW-uitkering niet met terugwerkende kracht.

De Inkomensvoorziening voor Oudere Werklozen (IOW) is een nieuwe uitkering die per 1 december 2009 ingaat. De IOW is een uitkering voor oudere werklozen die op of na hun 60-ste werkloos geworden zijn. Zij kunnen na afloop van hun WW-uitkering een IOW-uitkering krijgen. Voorwaarde is wel dat de werkloosheid ingaat tussen 1 oktober 2006 en 1 juli 2011. Deze uitkering krijgt u van het UWV.

Nee, het vermogen speelt geen rol bij het recht op een IOW-uitkering.

Nee. Een verschil met de bestaande IOAW is dat bij de IOW niet naar het inkomen van uw partner wordt gekeken.

Nee, in principe niet. U moet dan wel kunnen aantonen dat u destijds de vrije keuze had om de ontslagvergoeding uit te laten keren zoals u dat wenste. Laat u hierover door een gespecialiseerde advocaat adviseren.

IOAW staat voor Inkomensvoorziening voor Oudere en gedeeltelijk Arbeidsongeschikte Werknemers. De IOAW vult uw inkomen (als u een oudere en werkloze werknemer bent) en dat van uw partner aan tot het bijstandniveau.

Nee, het vermogen speelt geen rol bij het recht op een IOAW-uitkering.

De hoogte van uw uitkering is afhankelijk van uw persoonlijke situatie. Het ligt eraan of u alleenstaande, alleenstaande ouder of gehuwd/samenwonend bent. De IOAW is een bruto uitkering, die netto ongeveer gelijk is aan de bijstandsnorm.

Uw inkomsten en de inkomsten van uw partner uit of in verband met arbeid (salaris, andere loonvervangende uitkeringen, pensioen, VUT regelingen e.d.) worden in mindering gebracht. De bruto uitkering kan nooit hoger zijn dan de WW-uitkering die u ontving.

Maak kennis met onze scheidingsexperts

De drie beloftes van Judex

  • ONTZORGING

    Van oriëntatie tot afwikkeling: Judex biedt een totaaloplossing die ontzorgt.

  • PERSOONLIJK

    Service van Judex is altijd persoonlijk en afgestemd op uw specifieke behoeften.

  • KWALITEIT

    Judex werkt alleen samen met de beste gecertificeerde deskundigen.

Uw scheiding is in deskundige handen

Lees meer over onze kwaliteitskeurmerken
Terug naar boven