Ga naar content

Minimumloon per 1 januari 2012 omhoog

Elke werknemer in Nederland die nog geen 65 jaar oud is heeft recht op het wettelijk minimumloon. Voor werknemers van 23 jaar en ouder gaat dit loon met ingang van 1 januari 2012 omhoog naar 1.446,60 euro bruto per maand. Ten opzichte van het minimumloon dat per 1 juli 2011 gold (1.435,20 euro bruto) gaat het om een beperkte stijging van 0,79%.

In de wet is alleen het bruto minimumloon vastgelegd, de netto bedragen staan niet in de wet. Het bedrag dat u netto overhoudt is afhankelijk van de belasting en premies die door uw werkgever op uw brutoloon worden ingehouden. Deze inhoudingen zijn afhankelijk van uw persoonlijke situatie.

Minimum jeugdloon

Er wordt in de wet wel een onderscheid gemaakt tussen het wettelijk minimumloon van werknemers tot 23 jaar en werknemers van 23 jaar en ouder. Voor werknemers van 23 jaar en ouder bedraagt het wettelijk minimumloon met ingang van 1 januari 2012 dus 1.446,60 euro bruto. De bedragen voor jongere werknemers vindt u terug in de tabel in dit artikel.

Recht op vakantiegeld

Volgens de wet heeft u ook recht om vakantiegeld. Dit bedraagt minimaal acht procent van uw brutoloon en moet in principe apart op uw salarisstrook vermeld worden. De meeste werkgevers keren het vakantiegeld ineens uit in de maand mei, maar uitbetaling in delen is ook toegestaan.

Dit artikel is geschreven door de redactie van Judex.nl. Uw vragen of reactie zijn welkom opĀ info@judex.nl

Terug naar boven