praktijkvoorbeelden

Terug naar overzicht

Korting op weduwe-uitkering bij eigen inkomsten

De heer Van Vliet overlijdt op 60-jarige leeftijd. Hij laat een echtgenote achter die net haar 60ste verjaardag heeft gevierd. Zij werkt nog parttime bij de plaatselijke drogist. Ze verdient er met haar werkzaamheden 1.250 euro bruto per maand bij.

Volgens de regels van de ANW wordt de eerste 690 euro van de 1.250 euro niet gekort. Van de 560 euro die dan nog overblijven mag de echtgenote 1/3 deel behouden. De korting bedraagt dus 2/3 deel van 1.250 euro minus 690 euro. Dit komt neer op een korting van 373 euro per maand.

Hierdoor bedraagt de Anw-uitkering voor de weduwe ongeveer 695 euro per maand. Opgeteld bij de 1.250 euro die ze bij de plaatselijke drogist verdient komt haar totale inkomen uit op ongeveer 1.945 euro bruto per maand.

Eventuele andere inkomsten uit vermogen (denk bijvoorbeeld aan rente over een spaartegoed), lijfrente-uitkeringen en andere zelf afgesloten verzekeringen worden niet op de ANW-uitkering gekort. Een eventuele uitkering op grond van de WAO of WIA wordt wel volledig in mindering gebracht op de Anw-uitkering. Er geldt in dat geval zelfs geen vrijstelling van 690 euro plus 1/3 deel van het meerdere.

Op zoek naar een advocaat die bij uw situatie past?

VRAAG GRATIS ADVIES Advies aanvragen

Hier zijn wij trots op:

  • Judex krijgt 4 van de 5 sterren op service gebied!
  • Er zijn meer dan 948 vragen gesteld dit jaar
Advies aanvragen

Hoe werkt gratis vragen naar advies?

  1. 1 U stuurt uw vraag op naar Judex.nl
  2. 2 Wij matchen uw vraag met een van onze experts
  3. 3 Een expert beantwoord binnen 24 uur uw vraag