fbpx
Ga naar content

Vergoeding van zonnebrandmiddel bij allergie voor zon?

Anne is allergisch voor zonlicht. Als de zon schijnt moet zij sunblock gebruiken. In augustus 2002 besluit (het toen nog) ziekenfonds dat Anne deze kosten vergoed krijgt. Een aantal jaar later besluit de zorgverzekeraar het zonnebrandmiddel van Anne niet meer te vergoeden vanwege de hoge kosten.

De ouders van Anne zijn het niet eens met de beslissing van de zorgverzekeraar en leggen het voor aan de Geschillencommissie Zorgverzekeringen. De zorgverzekeraar zegt de kosten niet meer te vergoeden omdat het zonnebrandmiddel geen geneesmiddel is. Bovendien legt de zorgverzekeraar uit dat er geen sprake is van een levensbedreigende situatie als Anne geen gebruik maakt van het zonnebrandmiddel.

De zorgverzekeraar geeft verder aan dat in augustus 2002 het ziekenfonds bij wijze van uitzondering de kosten van het zonnebrandmiddel is gaan vergoeden. Het ging hierbij om een onverplicht bijzondere vergoeding waaraan geen rechten kunnen worden ontleend. In het kader van een overgangsmaatregel is de zorgverzekeraar bereid om de kosten nog eenmalig te vergoeden.

De commissie geeft de zorgverzekeraar gelijk. Zonnebrand is geen geneesmiddel en kan ook niet om andere redenen worden vergoed. Er kunnen geen rechten worden ontleend aan het feit dan in het verleden bij wijze van uitzondering de kosten toch zijn vergoed.

Ook interessant voor u:

Terug naar boven