fbpx
Ga naar content

Bijstandswet: Veelgestelde vragen

Work-first is bedoeld om u weer aan het werk te krijgen. Het is dus een re-integratie instrument. Als de werkzaamheden bij Work-First voor u niet de kortste weg naar werk zijn en/of andere trajecten veel sneller tot resultaat leiden, dan kunt u bezwaar maken tegen het feit dat u naar een Work-First project wordt verwezen.

Tegelijkertijd moet u dan ook een spoedprocedure aanvragen bij de rechtbank, zodat u snel weet of u wel of niet moet meewerken aan een dergelijk project. Totdat de rechter beslist zult u wel aan Work-first moeten deelnemen. Doet u dat niet dan loopt u het risico dat uw uitkering tijdelijk wordt verlaagd (meestal voor een maand met 100%).

Om als gezin een beroep te kunnen doen op de bijstand, zal de gemeente de inkomsten van al uw gezinsleden meetellen om te bepalen of u wel voor bijstand in aanmerking komt. Dit  noemt men ook wel de huishoudinkomentoets.

Ja dat mag. U moet de gemeente hier dan wel over informeren en hiervoor toestemming vragen. Als de arbeidsplicht op u van toepassing is en het vrijwilligerswerk is door de week op gewone werktijden, dan krijgt u waarschijnlijk geen toestemming.

Een onkostenvergoeding voor het verrichten van vrijwilligerswerk mag maximaal 95 euro per maand 764 euro per jaar bedragen. Als het vrijwilligerswerk een onderdeel is van een re-integratietraject dan mag u 150 euro per maand aan onkostenvergoeding ontvangen tot maximaal 1.500 euro per jaar.

Een gezamenlijke huishouding heeft u als u met iemand op hetzelfde adres woont en de kosten of de zorg voor die huishouding deelt. U kunt een gezamenlijke huishouding voeren met een vriend of vriendin, uw broer, zus,of een ander familielid.

Nee, in principe niet. Maar als u beiden een woning heeft terwijl u eigenlijk de hele tijd samen bent, dan woont u volgens de bijstand toch samen. De grens ligt ongeveer in het midden. Dat wil zeggen dat als u meer dan 3 ½ dag bij elkaar bent per week u samenwoont.

Dat hangt er van af. U zult de gemeente duidelijk moeten maken waarom u niet wilt scheiden. Dit zou het geval kunnen zijn omdat dat vanwege uw geloof niet mag. Het moet ook duidelijk zijn dat u echt gescheiden van elkaar leeft.

De gemeente zal dit onderzoeken en dan bepalen of u recht hebt op bijstand. Heeft uw partner een hoog inkomen? Dan zal de gemeente de aan u betaalde bijstand om hem gaan verhalen.

Dat kan. Als u hebt samengewoond en dit niet hebt doorgegeven aan de gemeente, kan de gemeente zelfs van de partner die de bijstand niet ontvangen heeft, de verstrekte bijstand volledig terugvorderen.

Uw uitkering wordt per (kalender) maand vastgesteld en uitbetaald. Is uw uitkering bijvoorbeeld op 17 januari ingegaan dan krijgt u 15/31 van het voor u geldende normbedrag. Meestal wordt de uitkering uitbetaald aan het eind van de maand. Dus eind februari ontvangt u de uitkering voor de maand februari.

Zodra u niet meer voldoet aan de voorwaarden voor een bijstandsuitkering wordt de uitkering stop gezet. Denk aan de situatie dat u een baan vindt. Het is van groot belang dat u deze wijziging zo snel mogelijk met een wijzigingsformulier doorgeeft aan de gemeente.

Betaalt de gemeente uw uitkering toch uit, zet deze dan apart op een spaarrekening, zodat u deze kunt terugbetalen.

Maak kennis met onze scheidingsexperts

De drie beloftes van Judex

  • ONTZORGING

    Van oriëntatie tot afwikkeling: Judex biedt een totaaloplossing die ontzorgt.

  • PERSOONLIJK

    Service van Judex is altijd persoonlijk en afgestemd op uw specifieke behoeften.

  • KWALITEIT

    Judex werkt alleen samen met de beste gecertificeerde deskundigen.

Uw scheiding is in deskundige handen

Lees meer over onze kwaliteitskeurmerken
Terug naar boven