Ga naar content

Volledige weigering van WW-uitkering vanwege verzwijging strafrechtelijk verleden

Een werknemer was 7 jaar als balie-medewerker werkzaam bij een geldtransactie-kantoor. Op enig moment heeft de werkgever een brief van een deurwaarder ontvangen waaruit bleek dat de werknemer een schuld had van ongeveer 180.000 euro en dat hij strafrechtelijk was veroordeeld in verband met een overval op de kluis van een voormalig werkgever van de werknemer enkele jaren eerder. Naar aanleiding daarvan is de werknemer geschorst.

De werkgever vraagt ontslag aan via de kantonrechter. Op de zitting treffen partijen een regeling en uiteindelijk wordt de arbeidsovereenkomst ontbonden onder toekenning van een vergoeding van 6 bruto maandsalarissen aan de werknemer.

Vervolgens heeft de werknemer een WW-uitkering aangevraagd. Het UWV heeft die uitkering blijvend geheel geweigerd. Volgens het UWV heeft de werknemer door zijn eigen schuld geen passend werk behouden. Doordat de werkgever een brief van de deurwaarder kreeg, is de hele zaak aan het rollen gekomen.

De rechter is het daarmee eens. Door geen mededeling te doen van die feiten en door te gaan werken in juist deze functie, kon de werknemer verwachten dat de werkgever bij het bekend worden van die feiten de arbeidsovereenkomst zou willen beƫindigen. Het feit dat de werknemer op zich goed gefunctioneerd heeft doet daar niets aan af. De werknemer krijgt geen WW-uitkering.

Ook interessant voor u:

Terug naar boven