fbpx
Ga naar content

Aanvragen en uitbetaling van uw kinderbijslag

Kinderbijslag kunt u aanvragen bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Dit hoeft u in principe maar eenmaal te doen. Namelijk bij de geboorte van uw eerste kind. De uitbetaling zal daarna per kwartaal automatisch gaan.

De geboorte of komst van een 2e kind wordt na aangifte bij de gemeente automatisch aan de SVB doorgegeven.

Aanvragen kunt u ook via internet doen. Hiervoor heeft u wel een DigiD nodig. Als u de kinderbijslagsaanvraag heeft ingediend, dan kan de SVB u om een identificatiebewijs vragen. Dit zal voornamelijk gebeuren als u niet in de GBA voorkomt of als uw persoonsgegevens afwijken van de GBA.

Terugwerkende kracht

Als uw aanvraag te laat is ingediend bij de SVB, dan kan kinderbijslag met terugwerkende kracht worden toegekend. De maximaal terugwerkende kracht bedraagt één jaar. Alleen bij zeer uitzonderlijke omstandigheden zal een langere terugwerkende kracht worden gehanteerd.

Betaling kinderbijslag

De kinderbijslag wordt betaald per kwartaal. U ontvangt dus vier keer per jaar kinderbijslag. Uw inkomen speelt geen rol. De kinderbijslagsbedragen zijn voor iedereen gelijk.

Voor de betaling van de kinderbijslag is de situatie op de eerste dag van het kwartaal bepalend.

Een voorbeeld.

Patricia wordt geboren op 2 juli 2012. Haar ouders hebben vanaf 1 oktober 2012 recht op kinderbijslag. De eerste betaling van de kinderbijslag vindt plaats na afloop van het kwartaal. In dit voorbeeld ontvangen de ouders van Patricia rond 5 januari 2013 voor het eerst kinderbijslag.

Ook interessant voor u:

Terug naar boven