fbpx
Ga naar content

Werken en Ziektewetuitkering

Ondanks uw ziekte of arbeidsongeschiktheid bent u in de Ziektewet verplicht om passende arbeid te verrichten of deze arbeid te verkrijgen als u hiertoe in staat bent. Doet u dit niet dan heeft dat gevolgen voor uw uitkering. 

Met ingang van 1 januari 2011 gaat het UWV er dan namelijk vanuit dat u deze passende arbeid verricht heeft en dat u daarmee een bepaald (fictief) inkomen verdiend heeft. Dit fictieve inkomen wordt vervolgens op uw uitkering in mindering gebracht waardoor u mogelijk helemaal geen recht meer heeft op een Ziektewetuitkering.

Passende arbeid bij eigen of andere werkgever

U kunt zelfs verplicht worden om passende arbeid bij een andere werkgever te gaan verrichten als er bij uw eigen werkgever geen passende werkzaamheden voorhanden zijn. In deze bijzondere situatie moeten er wel schriftelijke afspraken worden gemaakt tussen uw eigen werkgever, de nieuwe werkgever en uzelf.

Misschien bent u van mening dat u helemaal niet in staat bent om passende werkzaamheden te verrichten of vindt u het aangeboden werk niet passend. Neem in die situatie contact op met een advocaat die gespecialiseerd is in sociaal zekerheidsrecht. Een onterechte weigering zou u namelijk uw uitkering kunnen kosten.

Inkomen naast een Ziektewetuitkering

Als u geheel of gedeeltelijk aan het werk gaat mag het loon samen met de Ziektewetuitkering nooit meer bedragen dan het dagloon van uw Ziektwetuitkering.

Een voorbeeld.

Peter heeft een Ziektewetuitkering. Op een gegeven moment kan hij gedeeltelijk aan de slag bij een andere werkgever. Peter gaat daar parttime weer aan het werk. Zijn dagloon bedraagt normaal 100 euro bruto per dag. Zijn uitkering bedraagt per dag 70% van 100 euro = 70 euro. Stel dat hij met het parttime werk per dag 50 euro gaat verdienen. Het UWV vult dan zijn inkomen aan tot zijn ‘normale’ dagloon met 50 euro per dag.

Ook interessant voor u:

Terug naar boven