fbpx
Ga naar content

Studiefinanciering: de rentedragende lening

Naast een basisbeurs en een aanvullende beurs kunt u als student ook een lening aanvragen. Over deze lening is wel rente verschuldigd. Voor 2012 bedraagt dit rentepercentage 1,39 procent.

U kunt in aanmerking komen voor een lening als u niet in aanmerking komt voor een maximale aanvullende beurs omdat uw ouders teveel verdienen. Ook is het mogelijk om na afloop van uw prestatiebeurs nog maximaal drie jaar lang te lenen. Deze periode van drie jaar wordt ook wel de leenfase genoemd.
Het bedrag dat u kunt lenen kunt u terugvinden op het Bericht Studiefinanciering dat u van de DUO heeft ontvangen. Als u alle correspondentie over uw studiefinanciering digitaal laat verlopen, vindt u het bedrag terug op ‘mijn DUO’.

Terugbetaling van studielening

U hoeft de lening pas na de studie terug te betalen. Over de terugbetaling mag u vijftien jaar doen. Wel moet u minimaal 45, 41 euro per maand aflossen. Zolang u recht heeft op studiefinanciering wijzigt het rentepercentage per jaar. Vanaf het afronden van uw studie staat de rente steeds voor vijf jaar vast.

Collegegeldkrediet

Naast een gewone lening kunt u ook een lening aanvragen om het collegegeld met te betalen, het zogenaamde collegegeldkrediet. Dit krediet wordt per maand aan u uitbetaald. Na afloop van uw studie moet het geleende bedrag worden terugbetaald op basis van dezelfde voorwaarden als bij het terugbetalen van uw gewone lening.

Het collegegeldkrediet is bedoeld voor:

  • het wettelijk collegegeld, of
  • het instellingscollegegeld (bij een particuliere of buitenlandse opleiding)

U kunt nooit meer lenen dat u aan collegegeld moet betalen.

Rente

Lenen is niet gratis. Voor 2012 hanteert DUO een rentepercentage van 1,39% op jaarbasis. Deze rente gaat lopen vanaf de maand die volgt op de maand waarin u de lening op uw rekening krijgt.

Ook interessant voor u:

Terug naar boven