fbpx
Ga naar content

Wanneer heb ik recht op studiefinanciering?

Om in aanmerking te komen voor studiefinanciering moet u aan een aantal voorwaarden voldoen:

 • Nationaliteit

  U moet in principe de Nederlandse nationaliteit hebben. Daarnaast is er een aantal categorieën niet-Nederlanders dat ook in aanmerking komt voor studiefinanciering. Heeft u niet de Nederlandse nationaliteit, maar woont u wel in Nederland en heeft u een verblijfsvergunning? Dan kunt u in een aantal gevallen toch studiefinanciering krijgen.

 • Leeftijd.

  In principe komt elke studerende die een opleiding volgt binnen het hoger onderwijs (dat wil zeggen HBO en WO) tot de leeftijd van 30 jaar in aanmerking voor studiefinanciering. Als u vóór uw 30ste studiefinanciering heeft ontvangen, dan mag u tot uw 34ste doorstuderen met behoud van uw studiefinanciering. De voorwaarde hierbij is wel dat u uw studiefinanciering na uw 30ste niet meer onderbreekt. Na uw 34ste heeft u geen recht meer op studiefinanciering.

 • Onderwijssoort.

  Om voor studiefinanciering in aanmerking te komen, moet u volledig dagonderwijs volgen aan een openbare of erkende onderwijsinstelling in Nederland. Onder bepaalde voorwaarden kunt u tijdelijk in het buitenland studeren met behoud van uw studiefinanciering.

  Als u middelbaar beroepsonderwijs volgt, heeft u alleen recht op studiefinanciering als u zogenaamde beroepsopleidende leerweg (bol) volgt die minimaal 1 jaar duurt. Volgt u een zogenaamde beroepsbegeleidende leerweg (bbl) dan komt u niet in aanmerking voor studiefinanciering.

Ook interessant voor u:

Terug naar boven