Ga naar content

Alleenstaandenpensioen AOW bij duurzaam gescheiden partners en bij opname in verpleeginstelling

Als u duurzaam gescheiden van elkaar leeft, wordt u voor de AOW als alleenstaande beschouwd. Uw ex-partner en u krijgen dan allebei een alleenstaandenpensioen.

U leeft duurzaam gescheiden als u beiden in een andere woning woont en elkaar maar af en toe of niet meer ziet. Denk bijvoorbeeld aan de situatie dat u van tafel en bed bent gescheiden of als u of uw partner is opgenomen in een verpleeginstelling.

AOW en opname in een verpleeginstelling

Als u voor langere tijd moet worden opgenomen in een verpleeginstelling dan kunt u niet langer samenwonen met uw partner. U kunt uw AOW pensioen dan laten omzetten van een gehuwdenpensioen in een pensioen voor alleenstaanden. Dit kan al zodra de opname is gerealiseerd. Hiervoor moet u een aanvraag bij de Sociale Verzekeringsbank indienen. Houd er rekening mee dat u deze situatie tijdens de opname niet meer kunt terugdraaien.

Daarnaast doet er verstandig aan om voorafgaand aan dit besluit de financiƫle gevolgen goed op een rij te zetten. Het verhogen van uw pensioen kan gevolgen hebben voor de eigen bijdrage die u moet betalen voor de AWBZ en of voor de zorg- en huurtoeslag.

Ook interessant voor u:

Terug naar boven