fbpx
Ga naar content

AOW voor alleenstaanden

Voor de AOW wordt u als alleenstaande beschouwt als u:

  • alleen woont
  • alleen samenwoont met uw kind of uw vader of moeder
  • samenwoont in een meerpersoonshuishouden (drie of meer ongehuwde meerderjarige personen)

Ook als u ongehuwd met uw partner en met een meerderjarig kind in huis leeft, vormt u een meerpersoonshuishouden. Elk lid van een meerpersoonshuishouden wordt voor de AOW dan als alleenstaand beschouwd.

Als u alleenstaand bent voor de AOW, dan heeft u per 1 juli 2010 recht op een ongehuwdenpensioen van 1.057,11 euro bruto per maand exclusief 56,93 euro vakantietoeslag. Deze vakantietoeslag wordt in de maand mei uitgekeerd.

Let op! Als u in een meerpersoonshuishouden woont van drie personen en één van de twee anderen verhuist of overlijdt, dan woont u vanaf dat moment vermoedelijk samen met de overblijvende persoon. Het gevolg daarvan is dat uw AOW-uitkering wordt verlaagd naar de uitkering van een gehuwde.

Een voorbeeld.

Hans (66 jaar) en Wim (58) jaar zijn broers en wonen samen met hun moeder (88 jaar) in hun ouderlijk huis. Als moeder overlijdt wonen Hans en Wim samen. Zij wonen in dezelfde woning en delen de kosten. Het gevolg is dat het AOW-pensioen van Hans daalt van 1.057,11 euro naar 735,75 euro per maand

Ook interessant voor u:

Terug naar boven