fbpx
Ga naar content

Arbeidsongeschikt raken als gevolg van een ongeval

Als u door een ongeval arbeidsongeschikt raakt, dan kunt u uw schade verhalen op degene die aansprakelijk is voor het ongeval. De aansprakelijke partij moet al uw schade vergoeden, dus ook uw verlies van inkomen.

Maar wat nu als u ook een arbeidsongeschiktheidsverzekering heeft afgesloten? Moet de veroorzaker van het ongeval dan uw inkomensschade vergoeden naast de uitkering die u van uw arbeidsongeschiktheidsverzekeraar ontvangt? U heeft toch immers premie betaald voor de verzekering? Of worden deze uitkeringen met elkaar verrekend?

In 2008 bepaalde het gerechtshof in Amsterdam over deze situatie het volgende:

‘…heeft een zelfde gebeurtenis voor de benadeelde naast schade tevens voordeel opgeleverd, dan moet, voor zover dit redelijk is, dit voordeel bij de vaststelling van de te vergoeden schade in rekening worden gebracht.’

Met andere woorden: als het ongeval naast schade ook een voordeel oplevert (lees: de uitkering van de arbeidsongeschiktheidsverzekeraar), dan hoeft de aansprakelijke partij minder te betalen.

Als uw arbeidsongeschiktheidsverzekering dus een schadeverzekering is, wordt deze uitkering in mindering gebracht op de schade. Is uw arbeidsongeschiktheidsverzekering een zogenaamde sommenverzekering, dan hangt het van de omstandigheden van het geval af of er verrekend moet worden.

Als er verrekend moet worden, dan zal de aansprakelijke partij (lees: de veroorzaker van het ongeval) u in elk geval de betaalde premies moeten vergoeden.

Ook interessant voor u:

Terug naar boven