fbpx
Ga naar content

Vangnetverzekering en arbeidsongeschiktheid

De vangnetverzekering is bedoeld voor ‘moeilijk verzekerbare risico’s’. Dus voor zelfstandigen die geen gewone arbeidsongeschiktheidsverzekering kunnen afsluiten of zelfstandigen die worden geconfronteerd met uitsluitingen of hogere premie.

De vangnetverzekering geldt alleen voor startende ondernemers. Als starter moet u dan binnen vijftien maanden na het starten van uw eigen bedrijf een offerte hebben aangevraagd voor een normale arbeidsongeschiktheidsverzekering. Als u wordt afgewezen voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering dan komt u in aanmerking voor de vangnetverzekering.

Vangnetverzekering
De vangnetverzekering geeft u een uitkering op een uitkering na één jaar arbeidsongeschiktheid. In het eerste jaar van arbeidsongeschiktheid heeft u dus geen inkomen. De uitkering is gelijk aan 70% van het minimumloon.

De vangnetverzekering wordt aangeboden door particuliere verzekeraars. Bij uw verzekeraar of via uw assurantietussenpersoon kunt u de vangnetverzekering aanvragen. De acceptatierichtlijnen voor de vangnetverzekering kunt u hier downloaden.

Vrijwillige arbeidsongeschiktheidsverzekering bij UWV
Bij het UWV kunt u een vrijwillige Ziektewetverzekering en WIA-verzekering afsluiten. De Ziektewetverzekering keert uit tijdens de eerste twee jaar van arbeidsongeschiktheid. De WIA-verzekering keert uit na 2 jaar arbeidsongeschiktheid.

Deze vrijwillige verzekering kan worden afgesloten door de startende ondernemer die:

  • al 3 jaar of langer 2 dagen in de week werkt als ondernemer en daarnaast een inkomen uit loondienst of een uitkering heeft
  • binnen 13 weken nadat hij uit loondienst is gegaan of nadat zijn WW-, WAO- of WIA-uitkering is verlaagd of beëindigd

Ook interessant voor u:

Terug naar boven