fbpx
Ga naar content

Recht op WW na opzegging dienstverband

Als u werkzaam bent op basis van een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd, dan kunt u op een bepaald moment besluiten om uw dienstverband op te zeggen. Als u dit doet zonder dat u direct aansluitend ergens anders aan de slag kunt dan heeft u geen recht op een WW-uitkering omdat u zelf ontslag heeft genomen. Maar hoe zit het nu met uw recht op WW als u direct ergens anders kunt gaan werken, maar dit dienstverband eindigt onverwacht op korte termijn?

UWV kijkt half jaar terug voor uw recht op WW
U moet er in deze situatie rekening mee houden dat deze ‘switch’ gevolgen kan hebben als uw contract voor bepaalde tijd bij de nieuwe werkgever niet verlengd wordt en u een WW-uitkering moet aanvragen. Het UWV kan zich op het standpunt stellen dat u door een vast contract als het ware in te ruilen voor een tijdelijk contract, had kunnen voorzien dat u werkloos zou kunnen raken.

Pas als u een half jaar voor een nieuwe werkgever gewerkt heeft, zal het UWV niet meer terugkijken. en uitgaan van uw huidige tijdelijke contract.

Bepalend is vooruitzicht bij aangaan nieuw dienstverband
Stel dat uw nieuwe arbeidscontract binnen een half jaar eindigt, bijvoorbeeld in de proeftijd omdat er toch onvoldoende werk is. In dat geval kunt u toch gewoon aanspraak maken op een WW-uitkering. Het gaat er namelijk om dat u er op het moment van het aangaan van de arbeidsovereenkomst op mocht vertrouwen dat er werk zou zijn voor de duur van minimaal een half jaar. Dat kan blijken uit het contract, maar ook uit toezeggingen die uw werkgever heeft gedaan. Eventuele toezeggingen moet u wel kunnen bewijzen, leg dit dus goed vast.

Het maakt overigens niet uit of u een arbeidsovereenkomst voor bepaalde of onbepaalde tijd bent aangegaan. Zelfs uitzendwerk kunt u accepteren als u er maar vanuit mocht gaan dat er tenminste zes maanden werk voor u zou zijn.

Ook interessant voor u:

Terug naar boven