fbpx
Ga naar content

Wanneer heb ik recht op een WW-uitkering?

Niet iedereen die werkloos is, heeft automatisch recht op een WW-uitkering. Volgens de wet moet u aan een aantal voorwaarden voldoen om een WW-uitkering te kunnen krijgen.

1. U moet verzekerd zijn voor de WW
In de eerste plaats moet u verzekerd zijn voor werkloosheid. Hiervoor hoeft u overigens geen polis af te sluiten of een speciale handeling te verrichten. U bent automatisch verzekerd als u een arbeidsovereenkomst bij een werkgever heeft of heeft gehad.

2. U moet werkloos zijn voor de WW
Daarnaast moet u uiteraard werkloos zijn. Dat betekent dat u uw werk geheel of gedeeltelijk bent kwijtgeraakt, dat uw werkgever u geen loon meer hoeft te betalen en dat u beschikbaar bent voor de arbeidsmarkt.

3. U moet voldoen aan de wekeneis
Verder moet u voldoen aan de zogenaamde wekeneis. Dat wil zeggen dat u in de periode van 36 weken van uw werkloosheid u er minimaal 26 gewerkt moet hebben.

4. De werkloosheid mag niet uw eigen schuld zijn
Tot slot mag de werkloosheid niet uw eigen schuld zijn. Als dat wel het geval is bent u verwijtbaar werkloos en krijgt u geen uitkering. U bent bijvoorbeeld verwijtbaar werkloos als u zelf ontslag hebt genomen of op staande voet bent ontslagen. U bent in het algemeen niet verwijtbaar werkloos als u heeft ingestemd met een beëindiging van uw arbeidsovereenkomst.

Ook interessant voor u:

Terug naar boven