fbpx
Ga naar content

Wanneer ben ik verzekerd voor werkloosheid?

Om in aanmerking te komen voor een WW-uitkering moet u verzekerd zijn voor de WW. Deze verzekeringseis is slechts een van de voorwaarden om een WW-uitkering te krijgen. Vrijwel iedereen die in loondienst werkt, is automatisch verzekerd voor de WW. U hoeft hier dus geen speciale verzekering voor af te sluiten.

Toch zijn er ook situaties waarbij u wel in loondienst bent, maar waarbij u toch niet verzekerd bent voor de WW. Het gaat dan om een van de volgende uitzonderingen: 

  • werknemers die op minder dan vier dagen in de week werkzaam zijn in dezelfde particuliere huishouding
  • werknemers die de pensioengerechtigde leeftijd hebben bereikt
  • werknemers die geen verblijfsvergunning (meer) hebben
  • werknemers met ontbetaald verlof

Andersom is ook mogelijk. Zo kan het zijn dat u niet in loondienst bent, maar wel verzekerd voor de WW. Dit is het geval als u:

  • een bijzonder dienstverband heeft, of als
  • gestopt bent te werken als zelfstandige, maar voordat u als zelfstandige aan de slag ging werkzaam was in loondienst

Voor uw recht op een WW-uitkering is het niet van belang of er ook daadwerkelijk WW-premies voor u zijn afgedragen.

Een voorbeeld.
Jeroen wordt werkloos en vraagt een WW-uitkering aan. Bij de aanvraag blijkt dat zijn werkgever al een halfjaar lang geen premies heeft afgedragen omdat hij daar geen geld voor had. Jeroen heeft gewoon recht op een WW-uitkering.

Een ander voorbeeld.
Hassan werkt voor een uitzendbureau. Hij krijgt keurige loonstroken. Als hij werkloos wordt en een WW-uitkering aanvraagt, blijkt hij helemaal niet bekend te zijn bij het UWV. De werkgever heeft gefraudeerd. Omdat Hassan kan aantonen dat hij gewerkt heeft komt hij toch voor een WW-uitkering in aanmerking.

Ook interessant voor u:

Terug naar boven