fbpx
Ga naar content

Opnieuw werkloos worden

Stel dat uw WW is beëindigd omdat u werk hebt gevonden. Kort daarna wordt u opnieuw werkloos. Hoe zit het dan met de WW-uitkering? Als u minder dan 26 weken (een half jaar) gewerkt heeft, dan herleeft uw ‘oude’ WW-uitkering. Als u meer dan 26 weken gewerkt heeft, dan heeft u nieuwe rechten opgebouwd en heeft u recht op een nieuwe WW-uitkering.

Een voorbeeld.
Petra is 38 jaar en is werkloos geworden. Op grond van haar arbeidsverleden heeft zij recht op 20 maanden WW. Na 5 maanden een WW-uitkering ontvangen te hebben, vindt zij een nieuwe baan. Helaas wordt zij na twee maanden, aan het eind van haar proeftijd, opnieuw ontslagen. Petra heeft dan nog geen nieuwe WW-rechten opgebouwd. Wel herleeft haar ‘oude’ uitkering en heeft zij dus nog recht op 15 maanden WW.

Maar er kan natuurlijk ook een situatie ontstaan dat u wel langer gewerkt heeft dan 26 weken (u bouwt dus nieuwe WW-rechten op), maar dat u niet meer voldoet aan de zogenaamde jareneis (de 4-uit-5-eis). U zou dan als het ware tussen wal en schip vallen.

Stel dat de Petra uit het voorbeeld pas na een half jaar bij haar nieuwe werkgever opnieuw ontslagen wordt. Haar oude uitkering herleeft dan niet, maar er wordt gekeken of Petra in aanmerking komt voor een nieuwe WW-uitkering. Omdat ze dan mogelijk niet voldoet aan de jareneis, zou ze slechts recht hebben op een basisuitkering voor de duur van 3 maanden. Haar niet-genoten WW-uitkering (er resteren nog 15 maanden) zou dan verloren gaan. In deze situatie mogen deze resterende WW-maanden opgeteld worden bij het nieuwe recht op WW (3 maanden), zodat Petra recht heeft op een WW-uitkering voor de duur van 18 maanden.

Ook interessant voor u:

Terug naar boven